Институции

Учени искат санкции за ректори

Преподаватели от висши учебни заведения в страната настояват за санкции за ректори, които трупат средства под формата на преходни остатъци, без да ги дават за увеличение на заплатите.  Да не се заверяват финансовите отчети на такива ръководители, иска с отворено писмо до премиера, образователния и финансовия министър и ръководството на парламента, Националният браншови синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН) към КНСБ, подписано на Председателски синдикален съвет, проведен в Шумен.

Според синдиката в много български университети има нереално задържане на заплатите, въпреки възможностите, които дава държавата и собствените приходи на ВУЗ-овете. В същото време има учебни заведения, които трупат големи средства от преходни остатъци, без ясно обяснение защо. Там, където няма социален диалог, има нецелесъобразно харчене на средства, констатира още председателският съвет на синдикат ВОН.

Според синдикатите социалното партньорство е общопризнат механизъм в страните от Европейския съюз, включително и в академичната сфера.
„Наши партньори са законодателната и изпълнителната власт, както и академичните ръководства. В последно време обаче наблюдаваме три вида взаимоотношения с ръководителите на ВУЗ-овете: Ръководства, с които работим в синхрон и генерираме ползи, ръководства, които ни признават като страна в социалния диалог, но почти няма ползи за работещите в системата, както и такива, които изцяло отхвърлят идеята за социално партньорство и ни смятат за ненужни“, обясниха от ВОН.

„Ние възприемаме академичните ръководства като партньори в намирането на баланс в системата и ги призоваваме да се придържат към законите на Република България“, завършва отвореното писмо на учените.

Източник: monitor.bg