Ученици

Ученички от Варна си организират „гладиаторски битки“ извън училище

Тайни ученически боеве извън училището се организират във Варна. Това сподели директорът на Регионалният Инспекторат по образованието Венцислава Генова. Учениците организирали боевете предимно в почивните дни, а „апокрифната“ информация била пазена строго от учители и родители.

За новата „мода“ сред подрастващите г-жа Генова получила нагледен материал. На видеоклип били заснети две девойки от Варна, които разменят агресивни удари. Веднага са взети мерки, направено е разследване, което установило, че седмокласничката, която налага приятелката си, е възпитаничка на училище „Стефан Караджа“. Момичето било от скоро там и до момента не е проявявало признаци на агресия. Пострадалата ученичка е от Музикално училище във Варна.

„От клипчето е видно как останалите ученици, които са на различна възраст, аплодират, викат и насърчават двете момичета и това е ужасното. Директорът на училище „Стефан Караджа“ каза, че до момента това момиче не е имало лоши прояви. Класната й обаче сподели, че между двете е имало някаква вербална престрелка. Стана ясно, че двете момичета са приятелки и побойничката вече се е извинила, а потърпевшата е приела извинението. Родителите на битото момиче пък са казали, че няма да подават жалба“, сподели Венцислава Генова. Тя изрази притеснението си от факта, че явно децата приемат като зрелище подобни прояви, вместо да се опитат да предотвратят сблъсъците. В тази връзка г-жа Генова призова родителите да съдействат на педагозите и да говорят с децата си във връзка с агресията, която се разраства в училище.

„Работим с родителите, за да ги приобщим. В името на нашите деца трябва да сме в екип. Вече институциите работят добре заедно. В конкретния случай от Второ РПУ веднага са предприели действия да разследват къде и как се е стигнало до този бой. Родителите обаче трябва да бъдат наши партньори. Защото децата захитряха. Започнаха да пушат и да се бият извън училищата, така че да не бъдат санкционирани за това си поведение“, допълни още Генова. Стана ясно, че вече в някои варненски училища е създаден Клуб на родителя, в който педагози и родители обсъждат актуални проблеми във връзка с поведението и възпитанието на подрастващите.

Източник: varna24.bg