Ученици

Ученичка от София беше министър за един ден

Дванадесетокласничка столичното от 81 СОУ „Виктор Юго“ влезе за ден в ролята на министър на образованието и науката по повод традиционната инициатива, в която ученик всяка година има възможността да седне зад креслото на ресорния началник.

Елизабер Тоева не губи време и направи няколко предложения като например това учениците с висок успех над 5,50 да бъдат освобождавани от матури. До преди няколко години това бе практика в образователната система. Според временният министър, това би мотивирало младите хора да учат повече през последните години на обучението си в училище.

Отговорът, който получи от министър Кунева обаче бе, че учениците не трябва да се страхуват от изпити.

Заместниците в просветното министерство също бяха различни за един ден. На техните места застанаха Теодора Златанова от 31-во СУЧЕП „Иван Вазов“ в София, Стефан Станев от СОУ „Иван Момчилов“ в Елена и Митко Асенов от Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София.

Двете момчета са сред най-активните доброволци в младежката мрежа на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ със седалище във Велико Търново. Младата дама пък смята да кандидатства в специалността „Педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Иначе учениците искат млади, иновативни и креативни учители, подобрена училищна база в селските школа и по-голяма сигурност зад стените на училищата. Те настояват и за междуетническо равенство.