Ученици

Ученичка от Свиленград с две шестици на матурите

Росица Николова от свиленградското СОУ “Петър Берон” е една от звездите на тазгодишните матури, пише “Новинар Юг”. Тя е изкарала пълни шестици по БЕЛ и География, като така е станала единственият зрелостник в областта, постигнал такъв резултат.

“Цяла година се готвих усилено и очаквах да изкарам добри оценки. Двете шестици са награда за труда ми”, споделя пред изданието ученичката. Росица споделя, че ще кандидатства българска филология и психология в СУ “Св. Климент Охридски”.

50 зрелостници в област Хасково са получили пълни шестици на една от двете матури, съобщават от образователния инспекторат. Максималния брой от 100 точки са записали девет ученици – седем по математика (3 в ПМГ “Боян Петканчин” -Хасково и по 2 в ГПЧЕ “Асен Златаров” и ПМГ “Иван Вазов” -Димитровград), другите две са по биология в хасковската ПМГ, пише още изданието.

От матурите по български език и литература и по математика в областта на първо място е ПМГ “Боян Петканчин” с среден успех 5.07 и 5.33, втора – ГПЧЕ “Асен Златаров” с 5.00 и 5.29.

Отличните оценки в региона са 196, слабите – 421. Средният успех от матурите е добър 4.15 при 4.14 за 2012-а. И тази година абитуриентите избраха масово географията за втората избираема матура. За пореден път тук е и най-ниският среден резултат – 3.62, при 3.71 за 2012-а, има 219 двойки.

снимка: Новинар Юг