Ученици

Ученичка от Пловдив в десетката на международен конкурс по руски език

17-годишна ученичка от Пловдив попадна в призовата десетка по руски език в света, съобщава сайтът u4avplovdiv.com . Признанието за Лидия Иванова от ЕГ „Иван Вазов“ дойде от международния конкурс, организиран от фонд „Руский мир“, който подпомага изучаването на руския език в различни краища на планетата.

Лидия, която е в 11-ти клас, е преборила 3000 участници по пътя към финалите, които се провеждат в последната олимпийска столица – Сочи. Там се провежда ежегодната асамблея, на която се събира елитът на русистиката в света, и Лидия бе наградена с диплома, таблет и енциклопедия на музея „Пушкин“.

Пловдивчанката и неин връстник от Сърбия са единствените в топ 10, за които руският не е майчин език, което прави завоеванието им още по-значимо.

„Великое руское слово“ е темата, по която участниците от цял свят трябвало да пишат съчинения. Естествено, на езика на Пушкин. В есето си Лидия разказва своята лична история как руският се превръща за нея във велик език.

Самата тя признава, че е дошла в гимназията заради… испанския език. Любовта обаче е обърнала изцяло представите й за руското слово.

„Ако трябва да съм честна, руски не ми се учеше особено. В 9 клас не си давах особени усилия, знаех как да се представям, да си поискам нещо и да чета. Всичко се промени миналото лято, когато се запознах с едно момче на морето и се влюбихме“.

Младежът поизоставал с английския, затова с лидия комуникирали на руски.

„Така постепенно се влюбих в руската култура, литература и история. Като се прибрах вкъщи, минах сама цялата руска граматика , участвах в олимпиада по езика и се класирах за националния кръг. Започнах да чета в оригинал стиховете на Пушкин“, разказва.

Мечтата на тийнейджърката е да учи биохимия в Санкт Петербург. След като името на Лидия попада в списъка на победителите, тя получава покана за участие в асамблеята в Сочи, където трябвало да презентира есето си пред журито и да участва в дискусия за промените в съвременния руски език.

„Преживяването си струваше. Настаниха ни в 4-звезден хотел, разгледахме олимпийското градче, видях пистата на Формула 1, запознах се с ректора на университета в Санкт Петербург, където искам да уча“, щастлива е Лидия, ученичка на преподавателя Браминир Филипов.