Ученици

Ученичка загуби дело срещу училищен “Биг Брадър“

Ученичка на 15 години от Тексас не успя да убеди съда, че задължителното носене на идентификационна карта с проследяващ чип, наложено й от училищните власти нарушава религиозните и конституционните й права и загуби делото, което заведе преди няколко месеца.

Този чип е част от пилотна програма, която цели подобряването на учебния процес, която беше въведена тази есен в четвъртото по големина училище в Тексас, намиращо се в столицата на щата – Остин. 4200 е броят на учениците, които бяха принудени да носят тези чипове.

Семейството на Андреа Ернандес е категорично, че религиозните права на детето им са нарушени със задължението да носи устройството, което я следи навсякъде на територията на учебното заведение.

Районният съд в Сан Антонио прецени мотивите за недостатъчно основателни.

Сега Андреа трябва да реши дали ще носи картата или ще смени училището. Нейните адвокати обаче са категорични, че ще обжалват решението на съда.

Всъщност по експеримента се работи още от 2005 г, когато в Калифорния се поставиха подобни чипове на ученическите карти на местни ученици. Програмата си има своите поддръжници, но и много такива, които смятат, че ще претърпи провал.

„Не вярвам тази технология да се наложи в училищата“, споделя Роналд Ствънс, директор на неправителтвената организация National School Safety Center.

Идеята на проекта не е свързана с постоянното следене на учениците, а по-скоро се отнася до евентуалната нужда някой да бъде открит в даден момент. Част от финансирането на училищата е свързано с присъствието на учениците в клас, затова е важно дали всеки учащ се е на мястото си.