Ученици

Ученичката, спечелила стипендия от 500 000 лв: Ще се върна!

Защо да не се върна в България? Смятам, че България дава огромни възможности на младите хора в стартиращи бизнеси. Това заяви пред bTV 18-годишната Мартина Гарабедян от Английската гимназия в Пловдив. Ученичката спечели стипендията от 500 000 лв. на Фондация „Кроношпан“ за обучение в най-добрия университет за предприемачи – Бабсън Колидж в Бостън.

Българката е била в конкуренцията със стотици свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в престижното училище. Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, на обща стойност около 500 000 лева.

„Парите всъщност няма да дойдат при мен, а отиват изцяло в университета, като покриват таксата, общежитието, храната, обясни тя. „Конкурсът беше на няколко етапа, всичко беше направено много интересно – така, че да ни завладее самите нас, учениците, да искаме да участваме с хъс“, разказа Мартина.

За самата програма научила, когато била в края на 11-и клас. Подала документи, които включвали есе, презентация за нея самата и извънкласните ѝ дейности. Вторият кръг се състоял в Бургас под формата на уъркшоп с останалите българи, които стигнали този етап – около 10 души.

„Всичко беше чрез игри, не интервюта. Всички си прекарахме много хубаво, беше много интересен и забавен ден, тъй като всичко беше организирано така, че просто да ни е интересно да играем“, разказа Мартина.

До последния кръг стигнали 14 кандидати от Централна и Източна Европа. Седем от тях били българи. „Това е гордост за цялата страна, според мен“, каза ученичката. Този последен етап бил кандидатстване в самия университет – „независимо пускане на документи до него, където трябваше всички да направим по две есета, да представим извънкласните си дейности, какви ни е интересно, с какво се занимаваме. След това бяхме поканени на интервю с представители на университета. Разбира се, всичко се случваше на английски“.

Американската и българската образователни системи са много различни, но Мартина не смята, че може да се каже, че едната е по-добра от другата. Според нея българската система също дава много на учениците и студентите. След 10 години тя се надява да продължи да се занимава със социално предприемачество, както и в икономическата сфера. Иска да продължи да се занимава със социални и хуманитарни проекти.

Източник: dnes.dir.bg