Училища

Ученически превози и в тъмните часове

Промени в Закона за туризма ще позволят ученически превози да се извършват и в тъмните часове на денонощието. В момента това не се разрешава, което предизвиква не един и два парадокса и проблеми.

Разрешенията не означават, че ще има нощни преходи. Според подготвяните промени се предвижда от март до октомври превозите да се извършват до 22:00 часа, а през останалата част от годината – до 20:00 часа.

Промяната е инициирана от туроператорите, които имат затруднения в организацията на ученическите и детски превози по настоящите правила, според които превозите могат да се извършват единствено в светлата част на деня.

Това бе регламентирано през 2004 г. след тежък инцидент, завършил трагично за 12 български деца.

Светлата част на денонощието значи от изгрев до залез слънце. Те обаче са с различни часове и минути всеки ден и това е сериозен проблем за туроператорите и превозвачите. Друг парадокс е, че при край на учебния ден в 17:00 ч. в зимните месеци, ако се спазва Закона, то деца от други населени места не трябва да си тръгват от училището. За да не се случва това, се получава неминуемо нарушение на наредбите и правилата.

Същата е ситуацията и в обратната посока – към училищата рано сутрин в същото време на годината.