Ученици

Ученическите игри търсят масовост, а не качество

През учебната 2012/2013 г. в отборите – участници в Ученическите игри ще могат да участват не повече от двама състезатели, картотекирани в спортен клуб, обяви на пресконференция днес заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов.

„Идеята на ученическия спорт е повече деца да участват в състезанията от календара на Ученическите игри, затова не се търси толкова качеството и високото спортно майсторство, колкото броят на участниците. Искаме да накараме повече деца да спортуват и те да бъдат поставени на равни начала в състезанията. Тези, които са картотекирани в клубовете, имат поле за изява в държавните първенства и вече са спечелени за спорта. Ние искаме да активизираме и останалите, но същевременно да не ги отвратим от спорта, като се изправят срещу подготвени в клубовете състезатели, които да ги бият с 11:0 на футбол или 100:10 на баскетбол“, заяви Иван Ценов.

Заместник-министърът допълни, че през миналата учебна година около 90% от децата, които са участвали в ученическите игри са картотекирани. По думите му този факт пречи за коректното и нормалното оценяване на работата на учителите по физическо възпитание, защото така се ползва трудът на професионалните треньори. Освен това не се дава възможност да бъдат обхванати повече подрастващи, които не спортуват системно.

„Министерството на образованието, младежта и науката подкрепя промените в правилата за организиране и провеждане на Ученическите игри през учебната 2012/2013 г., каза Пенка Иванова, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ на МОМН.

„По този начин ще се стимулират учителите да работят с повече ученици и децата ще бъдат поставени на равен страт“.

Подкрепа на промените в правилата изрази и Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ в Столична община. Според нея те осигуряват включването на по-широк кръг от ученици, а не неравностоен достъп до участие.

Ваня Кастрева – началник на Районния инспекторат по образование – София-град, също сподели мнението, че промяната в правилата за организиране и провеждане на Ученическите игри ще бъде полезна, защото ще даде възможност за масов равен достъп до спорта.

Управителният съвет на Българската асоциация „Спорт за учащи“ не приема промяната в правилата, която регламентира участието в отборите само на двама състезатели, картотекирани в спортни клубове, съобщи Юлия Боянова – председател на асоциацията. Различни мнения за ползата от нея изразиха учители от столични училища. Повечето от тях подкрепят промяната, но други не са доволни, че няма да използват всичките си картотекирани спортисти.

За провеждането на Ученически игри 2011/2012 г. от МФВС и МОМН са осигурени 630 000 лева. От Столична община са предоставени още 100 000 лева за общинския етап в София в осемте вида спорт. През миналата година в игрите са участвали около 100 000 деца.
 
Утре, 7 ноември, от 16:30 часа в тренировъчната зала на „Арена Армеец“ ще се проведе официалната церемония за откриване на Ученическите игри 2012/2013 г., организирана от Столична община и Регионалния инспекторат по образованието – София град със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на образованието, младежта и науката. Събитието се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.