Ученици

Ученическата раница – висока до 40 см

До старта на учебната година остават броени дни. Ако все още родителите на първокласниците не са им купили ученическа чанта, е препоръчително не само да гледат модела, но и да съобразят избора си с конкретни параметри, които са от голямо значение за здравето и правилното развитие на децата. Правилният подбор на раница има важна роля за здравия гръб на хлапетата.

В новото издание на Наръчника за родителите на първокласници има конкретни насоки за избор на раница. Така например височината на чантата не бива да е повече от 30-40 см., за да не достига до краката на детето, когато е на гърба му. Ширината пък не трябва да е повече от тази на раменете. Теглото на чантата не бива да надвишава 10-15 % от теглото на детето, т.е. ако вашият първокласник тежи около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг.

Презрамките – трябва да са широки, меки и с възможност за регулиране, за да може раницата да се носи и когато детето е само по блузка, и когато е с дебело яке. „Учете детето да носи раницата с двете презрамки, за да предотвратите гръбначните изкривявания“. Относно гърба – препоръчително е чантата да е с твърд гръб, но да има подложки на нивото на кръста. За безопасността на детето по улиците, пък експертите съветват раницата да бъде в ярки, сигнални цветове и да има светлоотразителни елементи. С биенете на първия звънец хлапетата ще прекарват все повече време в седнало положение на едно място. В тази връзка училищните чинове също трябва да отговарят на няколко важни характеристики, които да гарантират здравето на детето.

Така например че разстоянието от седалката до чина е нужно да стига до лакътя на детето. Това става ясно от препоръките свързани с избор на чин в puls.bg. В противен случай са възможни изкривявания на гръбначния стълб, защото ако чинът е прекалено висок или столчето ниско, детето започва да извива тялото си наляво и да повдига дясната ръка в рамото (и обратното ако е левичар). В случай, че чинът е нисък или столът висок, ученикът ще се привежда прекалено напред. Положението на седалката спрямо чина също е от значение.

Най-правилно е  нейният преден ръб е леко вдаден под чина, гласят още указанията. По този начин детето може да остане плътно облегнато на седалката докато работи. За да се постигне това облегнато положение е необходимо е важно и разстоянието между между чина и облегалката. То не трябва да надвишава с повече от 5 сантиметра гръдната обиколка на ученика. Облегалката на столчето пък трябва да стига поне до долния ръб на лопатките на детето, за да служи за опора. Относно дълбочината на седалката, тя трябва да поема поне 2/3 от дължината на бедрата, за да осигурява достатъчна опора на бедрените мускули.

За да избегнете гръбначни изкривявания или травми, научете детето да поставя раницата на масата или чина, преди да я сложи на гърба си., гласят още съветите в наръчника за родители на първокласници.  Също така е препоръчително майките и татковците да създадат у децата си навик всеки ден да изпразват раницата напълно и да слагат в нея само необходимите неща. „Помогнете му да организира съдържанието , като му осигурите подходящи папки и несесери за необходимите пособия по различните предмети: много бързо ще запомни, че нещата по математика са в зелената папка, а по български – в червената“, пише още в наръчника. Част от пособията пък могат да остават в училище, така че децата да не носят излишна тежест, като този въпрос може да се договори с учителката.

Над 60% от българчетата имат гръбначни изкривявания, по данни, изложени в тазгодишния наръчник за родители на първокласници. Именно затова, с превантивна цел, раницата и чиновете трябва да отговарят на определени изисквания. В това число обаче влизат и бюрото и столът у дома. Те трябва да са ергономични, да пасват добре на тялото на първолака и да му осигуряват изправена позиция и здравословно седене. Когато бюрото се регулира на височина, то осигурява на детето изправена позиция при писане/четене. Когато не е на правилната височина, детето се прегърбва (когато бюрото е по-ниско) или лактите му отиват прекалено нагоре (когато бюрото е по-високо). Резултатът е бърза умора, разконцентрация, нежелание за работа, главоболие, болки в гърба, пише още в наръчника. Дългото застояване на стола също е вредно. Според експертите децата между 6-10 години  могат да стоят в едно положение средно 5 минути, а хлапетата между 11-15 години – средно 15 минути.

Пълноценният сън и достатъчното време за почивка имат важна роля за здравето на детето. „Определете час за лягане и се старайте да го спазвате, като имате предвид, че за развитието на детето и отделянето на хормона на растежа са необходими поне 9 часа сън“, гласи препоръка от Наръчника за родители на първокласници. Сутрин пък е добре да събуждате детето за училище достатъчно рано, за да може спокойно да се разсъни, да направи сутрешния си тоалет и да закуси. Освен това имало директна връзка между броя на часовете сън на детето и оценките му в училище. Според учени дори 15 минути сън повече нощем може да доведат до повишаване на успеха на детето в училище от много добър в отличен.
Относно извънкласните занимания препоръката е учебната година да се започне с по-ниска натовареност по отношение на извънкласните дейности и достатъчно време за игра. „Не включвайте повече от две дейности, едната от които задължително да е спорт“, пише още в наръчника.

Източник: monitor.bg