Институции

Търсят се ученици от Софийска област, които да учат в китайски университети

Пет абитуриенти от Софийска област могат да получат стипендии в китайски университети. Търсят се ученици, който да учат в Азия.

Това написа на профила си в социалната мрежа областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.  „Търсят се ученици от Софийска област за стипендианти в университети на Джянси“, съобщи областният управител. Те могат да заминат за Китай по силата на меморандума за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието между Софийска област и китайската провинция Джянси. Така пет ученици от Софийска област ще получат стипендии за обучение в Университет по земеделие (jxau.edu.cn), Университет по финанси и икономика (english.jxufe.cn) и Университет Нанчанг (english.ncu.edu.cn).

Като областен управител на Софийска област Илиан Тодоров заедно с екипа си работиха и повече от година и половина по споразумения за сътрудничество между Софийска област и Китай и Софийска област и Мароко. Тодоров е убеден, че скоро ще бъдат финализирани, защото Софийска област предоставя възможности за развитие. За желаещи да учат в Китай ще бъдат отпуснати стипендии от:  – 25 000 китайски юана (около 3257 евро) на човек годишно за докторска или магистърска степен. – 20 000 китайски юана ( около 2605 евро)на човек годишно за бакалавърска степен. – 6000 юана (около 782 евро) на човек годишно за обучение половин година. Стипендиите включват такси за обучение, учебници, такси регистрация, настаняване.

Студентите се оценяват ежегодно и ако са се представили добре през първата година на обучение, се отпуска за следващата година. За Университета в Нанчанг през първата година се изучава задължително китайски език, другите университети са с преподаване на английски език. Желаещите да учат в Китай трябва да изпратят документи на sofoblast@ government.bg.

Кандидатите да изпратят автобиография, мотивационно писмо, диплома или академична справка /в случаите, когато дипломата не е издадена/ за завършено средно образование; сертификат за владеене на английски език. Кандидатите може да са завършили средно образование в годината на кандидатстване или в предходни години. Задължително желаещите трябва да имат постоянен или настоящ адрес в населено място от Софийска област.

Източник: blitz.bg