Ученици

Ученици ще пишат учебник по доброта

Ученици от училището в търговищкото село Голямо ново ще пишат учебник по доброта, съобщава за БТА директорът на учебното заведение Стилияна Димитрова. Стартът на инициативата е даден по време на Деня на толерантността – 16 ноември.

Ученици, учители и родители са включени в социален експеримент „На твое място“, по време на който са изписали на „стена на толерантността“ своето разбиране за доброта и съпричастност.

Идеята за списването на учебника е на преподавателя по български език и литература Славка Георгиева. С ученици от пети и осми клас тя започва работа по годишен проект „Да напишем заедно учебник по доброта“. Той ще съдържа 110 страници. Броят им е символичен – точно толкова са и годините на ОУ „Г. Раковски“ в селото.

Учениците имат поставен твърд срок за край на работата си – 24 май 2014 г. Тогава ще бъде представен трудът им. В училището се обучават 134 деца от първи до осми клас, предимно от ромски етнос.

„Работата по проекти и ангажирането в извънкласни форми е един от начините да поддържаме интереса към обучение и да ги задържим в училище“, каза директорът.

През последната година от училището няма отпаднали ученици, расте и процентът на тези, които продължат образованието си след осми клас, не крият задоволството си в с. Голямо ново.