Училища

Ученици ще изследват исторически документи с помощтта на компютри

Като използват модерните компютърни технологии, учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново ще събират и обобщават материали за архитектурата и традиционните занаяти старопрестолния град. Под ръководството на своите учители младите хора ще прилагат новите методи за изследване на историческите документи – “Webquest” и “Hot potatoes”.

Изследването ще се проведе в рамките на нов двугодишен проект на училището, посветен на темата “Регионалните архитектурни паметници и традиционните занаяти – извор на красота и съвършенство”, съобщи координаторът на разработката инж. Надя Саралиева. Проектът е в размер на 11 хиляди евро и се финансира по програмата “Учене през целия живот”, секторна подпрограма “Коменски”. В края на 2009 г. директорът на гимназията Лалита Трифонова е подписала договор за финансиране на проекта с Центъра за развитие на човешките ресурси в София.

Партньори на професионалната гимназия са училища от Испания, Италия, Полша и Турция. Съвместно със своите връстници от европейските училища търновските ученици ще създадат блогове и WIKi с проектните материали. Финансирането по проекта дава възможност учители и ученици от гимназията да посетят страните и училищата на партньорите, да обменят опит и да създадат нови и полезни контакти.
Това е шестият европейски образователен проект, който печели училището по програмата “Учене през целия живот” от 2002 г. досега.

 Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/