Ученици

Ученици ще дават подаръци за децата в пловдивските болници

Ученици ще пъхнат играчки и лакомства в Кутии на приятелството, а доброволци на младежкия Червен кръст ще ги разнесат из детските отделения на пловдивските болници, за да зарадват хлапетата, които ще посрещнат празниците там. Традиционната кампания тази година ще е с участието на възпитаниците на ОУ „Райна Княгиня” и  СУ „Любен Каравелов”. Интерес проявили и от ДГ „Чучулига”.

До 20 декември в учебните заведения ще се събират подаръците, които могат да съдържат играчки и пакетирани дребни лакомства. Плюшените играчки трябва да са нови, уточни Мария Нешева от БМЧК. Върху кутиите подателите трябва да отбележат дали дарът им е за момче или за момиче и за каква приблизителна възраст е подходящ. Кутии на приятелството ще се събират и в офиса на БЧК на ул. „Кракра” в Пловдив, там могат да ги занесат всички пловдивчани, които искат да участват в кампанията.

Много често децата добавят в пакетчетата и лични послания, разказа Мария Нешева. Често наричат плюшените играчки за талисмани на болните деца и пожелават да им донесат късмет и бързо оздравяване.

Миналата година в рамките на кампанията „Кутии на приятелството” са събрани над 200 подаръка. Сега в акцията се включват и възпитаници на училището за  деца с увреден слух. По друг проект те изработвали коледни картички, които ще предоставят на червенокръстците за коледната акция. Така във всеки подарък ще има честитка, дори и учениците да не са сложили своя.

На 22 декември, в последния ден преди началото на поредицата празнични дни, около 15 доброволци от младежкия Червен кръст под тепетата ще обиколят с чувала с подаръци детската хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” на „Пещерско шосе” и детската клиника на бул. „Васил Априлов”. Ще минат по стаите и в отделението за малчугани на МБАЛ „Пловдив”. 

Болните деца много се радват на флумастери и книжки за оцветяване, особено с коледни мотиви, каза Мария Нешева. Обикновено момичетата подбират подаръци за момичета, а момчетата –  за момчета. Миналата година не скъпили средства и купили дори образователни игри, познавателни кубчета с азбуката и числата, интерактивна географска карта, актуалния комплект „Опознай България”.

Обикновено най-активни са децата и гражданите в последната седмица преди Коледа.

Източник: marica.bg