Училища

Ученици, учители и родители и днес на контрапротест в подкрепа на директора на СМГ

И днес ученици, родители, учители и възпитаници на Софийската математическа гимназия излязоха на контрапротест в защита на директора Антони Стоянов, чиято оставка бе поискана от началника на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. Вчера, за да изразят недоволството си, протестиращите се събраха пред сградата на Регионалното управление на образованието (РУО).

„Проведохме среща с експертите от РУО, на която ни бе обещано, че целият случай ще се преразгледа и ще бъде изслушана и другата страна, за да се вземе реално, обективно и справедливо становище по случая“, посочи пред Bulgaria ON AIR Мария Петрова, която е представител на протестиращите в подкрепа на Антони Стоянов и съпруга на зам.-директора на СМГ.

Тя бе категорична, че ще продължат да подкрепят директора на училището, тъй като той е отличен мениджър и е допринесъл много за учениците и учебното заведение.

Министерството на образованието и науката издаде заповед за уволнението му след направена проверка, при която бяха установени тенденциозни нарушения в управлението на гимназията. Проверката беше инциирана, след като директорът отстрани дисциплинарно един от дългогодишните учители в учебното заведение – преподавателят по математика Петя Тодорова. Това разгневи част от родителите, на чиито деца тя преподава.

Вчера сутринта уволнената учителка Петя Тодорова заяви пред bTV, че е възстановена на работа от заместника на директора Антони Стоянов. Следобед стана ясно, че Стоянов е отменил тази заповед и Тодорова, както и останалите уволнени учители, отново не са на работа.

Антони Стоянов отказа да подаде оставка доброволно. В рамките на 3 дни той трябва да даде обяснение пред РУО-София за установените нарушения, след което ще се реши дали той да остане на поста си. В четвъртък от Инспектората по образованието ще решат дали да оставят Стоянов на поста.

„Ние сме в ситуация, в която нямаме друг път освен законовия. Конфликтът не е „Европейско кенгуру“. Конфликтът, който се получава, е поради неумението на директора да обединява училищната общност. В случая ние сме свидетели на разделение учители, срещу учители, родители срещу родители“, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Междувременно от МОН обявиха, че не планират да провеждат състезанието „Европейско кенгуру“ през новата година.

Източник: bgonair.bg/ btvnovinite.bg