Ученици

Ученици с изнесени уроци по химия и физика в нов научен център

Изнесени уроци по физика, химия и математика ще могат да карат децата от бургаските училища, работейки на модерна дъска с тъчскирийн.

Това ще се случва в зона „Работилница“ в научния център „ПланетУМ“, който сторят в града.

Там децата ще могат да експериментират и развият своята сръчност, да научат принципите на работа на различните машини и да прилагат свои собствени решения.

Научният център ще разполага с още две зони – „Детски кът“ и „Изложбена зона“. Първата е е за най-малките, които ще проявяват своя откривателски дух, ще се качват на подводница или ще се плъзнат по гърба на риба. За най-любопитните ще има пространство за активна игра, а за любителите на по-спокойните игри – кът за четене. Изложбена зона пък ще представя интересни факти от три основни области на познанието – „Откривателство“, „Енергия“ и „Иновации“. В първата ще има шест направления. Те ще показват как се е определял ъгълът между небесния обект и хоризонта, какви ограничения изпитват водолазите при дълбочинни гмуркания, как Северната звезда може да се използва за определяне на географската ширина в северното полукълбо, какво представляват водовъртежите и как се образуват, как разликите в ъгъла на лопатките на витлото задвижват корабите и кои са начините за по-бързо достигане на морското дъно. Седем пък са инсталациите в направление „Енергия“, които ще запознаят посетителите с традиционните енергийни източници и тяхната употреба, развитието им през годините и предимствата на възобновяемите източници на енергия. В „Иновации“ пък децата ще се запознаят с процеса на развитие – различните етапи и решения, през който всеки преминава, за да достигне до нови методи и технологии, които променят бъдещето на човечеството.

Залите на центъра ще бъдат оборудвани така, че по забавен начин и в експериментална среда деца и родители заедно да откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията. „ПланетУМ“ ще предложи на своите посетители впечатляващи разходки по дъното на Черно море, където ще ги запознае със спецификата на флората и фауната на Бургаски регион. Научният център ще образова най-малките и ще стимулира интереса им към природните и инженерни дисциплини.

Изграждането му вече в ход, а се очаква да приеме първите посетители в началото на следващата учебна година. Детският научен център ще бъде разположен на 1-ви и 2-ри етаж в сградата на Морска гара, на крачка от морето. Строителството на обекта се осъществява съвместно от община Бургас, пристанище Бургас, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Министерство на транспорта и Министерство на енергетиката. „Детският център няма да е само място за игри. Идеята е инженерните и природните науки да станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието“, казват от община Бургас.

Източник: monitor.bg