Ученици Училища

Ученици със златен медал от регионалното състезание „Най-добър млад строител”

Националното състезание „Най-добър млад строител” се провежда ежегодно в три кръга – училищен, регионален и национален. Представянето на СПГСГ „Арх. Георги Козаров” е традиционно силно през последните няколко години. Това е една висока летва за участниците тази година.  Домакин на състезанието тази година е Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ гр.Ямбол.

Единственото училище от Област Сливен, което достигна до Националния кръг на състезанието през тази учебна година е Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров”. Възпитаниците Имануил Стефанов Драганов и Калин Димитров Иванов от СПГСГ „Арх. Георги Козаров”  завоюваха първо място в дисциплината „ сухо строителство ”, сред жестока конкуренция на ученици от 8 професионални строителни гимназии в страната. Памела Георгиева Бакалова също възпитаничка на СПГСГ „Арх. Георги Козаров” извоюва второ място в дисциплината „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи и декоративни ефекти“.  Учениците бяха наградени със златен и сребърен медал, а отбора на СПГСГ „Арх. Георги Козаров”  със сребърен медал  и грамота за отборно представяне.

„Най-добър млад строител“ е част от Националното състезание по професионално направление „Строителство“, организирано от Министерството на образованието и науката, а основни партньори са компаниите – „Henkel”, “Wienerberger”, “Кнауф България”ЕООД, “Мегахим”АД и Камарата на строителите в България.

Целите на състезанието е да помогне на участниците да приложат на практика знанията си, придобити в професионалните гимназии, да натрупат опит, както и да покажат, че владеят основни за строителството принципи като трудова дисциплина и етика, комуникативност и работа в екип. Осигурява възможност на професионалните гимназии да организират атрактивна извънкласна дейност, насочена към изграждане интереса на учениците към професията, насърчаване развитието на творческите им способности, мотивиране участието им в междуучилищно сътрудничество и съревнование. Реализира се активно публично-частно партньорство – обвързване на училищните дейности с бизнес средите за издигане престижа на строителната професия чрез популяризиране на добри практики, прилагане на нови технологии и строителни материали.

Самата надпревара е в четири дисциплини, които са разделени на няколко части. Освен задължителната теоретична част, участниците трябва да демонстрират и практически умения в различни аспекти на строителството.

Съдии по различните дисциплини на състезанието бяха едни от най-добрите професионалисти в бранша.

Източник: sliveninfo.bg