Ученици

Ученици събраха храна за месец на приют за бездомни

Ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“ Добрич осигуриха месечната прехрана на настанените в приют за бездомни в града, информира Дарик. Над 100 възпитаници на училището са участвали в акция за набиране на средства, с които са купени хранителни продукти.

Дарението беше връчено на ръководителя на Центъра за временно настаняване Александър Иванов от директора на гимназията Милена Иванова. На събитието присъстваха осмокласници от френските паралелки на училището, които са участвали най-активно в благотворителната акция.

Набирането на помощи е започнало преди седмица по инициатива на преподавателката по френски език Борислава Джамбазова. Пред Дарик тя сподели, че била провокирана от близостта на приюта до езикова гимназия, решила да помогне и привлякла към благотворителната инициатива учениците, които проявили искрена съпричастност към съдбата на бездомните хора.

Дарението съдържа олио, макарони, брашно, ориз, леща, консерви и други пакетирани продукти, а също кренвирши и месо. По настояване на учениците, в дарението са включени бисквити и шоколадови бонбони.

Центърът за временно настаняване е разкрит от добричката фондация „Ръка за помощ“ през октомври 2013 година. В него се предлага комплекс от дейности, които създават условия за подкрепа на бездомни мъже с цел тяхната социална интеграция, задоволяване на ежедневните им потребности и предоставяне на временен подслон.Капацитетът на услугата е 6 души.

Това е единственото по рода си социално заведение в града и се издържа изцяло от дарения. До момента 19 мъже са получили подкрепа там, като 10 от тях вече не са бездомни.