Ученици

Ученици стачкуват с маски в клас

Учениците от няколко столични школа изкараха учебните часове вчера с медицински маски с надпис „грипна ваканция“.

Децата стачкуваха, че школата в областите около столицата са разпуснати, а единствено те ходят на училище.

Първоначално хлапетата организираха бойкот на занятията и приканваха във Фейсбук никой да не стъпва в училище два дни – вчера и днес. Събитието в социалната мрежа бе кръстено „Грипна ваканция София 2019“, а част от призива гласеше „Обградени сме от вируса, и трябва да се предадем за всеобщото здраве. От вас се иска малка инвестиция, трябва да качим процента на отсъствията, че да може да ни пуснат в ИЗВЪНРЕДНА ГРИПНА ВАКАНЦИЯ!!! Правим го за доброто на всички, помислете за всички слабо имунитетни хора до чиято смърт може да доведе Нашето ходене на училище (бел.р., редакцията препечатва призива в оригиналния му вариант)”. Събитието придоби широка популярност в социалните мрежи, като

над 4500 малчугани се отбелязаха

че ще се включат в бойкота. За част от тях обаче той се превърна в мирен протест и те се появиха в класните стаи с маски на лице. Някои от последователи на събитието дори отправиха критики, че събратята им по съдба са отишли на училище, въпреки многобройните заявки за бойкот. „4415 човека уж няма да ходят и ся накрая 15 човека само не ходим…“, възмути се един от последователите на протеста във Фейсбук. Най-активни бяха учениците от 22 СОУ „Георги С. Раковски“, които заляха ивента със свои снимки с противогрипни маски. Две деца пък се бяха снимали

пред дъска с думите „Стачка“ и „Грип“

От днес учениците в Перник се връщат предсрочно в класните стаи, след като РЗИ отмени грипната епидемия в областта. Вчера такава обаче бе обявена в община Луковит, област Ловеч, като е изпратено предписание до РУО учениците да бъдат пуснати във ваканция до сряда. До края на седмицата заради грипа училищата са затворени в областите Сливен, Хасково, Смолян, Пазарджик, Добрич, София – област. До понеделник включително остават празни класните стаи в Кърджали и Видин. Вторник е последният ден от грипната ваканцията за учениците от област Варна.

Вчера заради грипна ваканция бяха разпуснати 1015 школа в страната, като най-много от тях бяха в Пловдив – 194.

Столицата приближава прага за епидемия

Болните в столицата са близо до достигането на епидемичния праг. Вчера заболелите софиянци бяха 174 на 10 000 според данните на Районната здравна инспекция. За да бъде обявена грипна епидемия, те трябва да достигнат 203 на 10 000. Когато това се случи, РЗИ изпращат предписание на образователното министерство да разпусне учениците. Дотогава само в отделни училища дните могат да бъдат обявени за научебни по предписание на РИОКОЗ или със заповед на кмета.

Вчера под грипната епидемия бяха 15 области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.

Източник: monitor.bg