Ученици

Ученици смятат „леките цигари“ за безопасни

Повече от 40% от ученици, анкетирани в Русе смятат, че пушенето на цигари е престижно и модерно, сочи проучване сред деца от шести и седми клас, пише местният вестник „Бряг“.

Анкетирането, проведено през миналата година, е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, реализирана в рамките на международната програма за ранна превенция на хроничните неинфекциозни заболявания СИНДИ.

Половината от седмокласниците, които са дали мнението си мислят т.нар. „леки цигари“ за безопасни. Две трети (66,7%) са категорични, че се пропушва за удоволствие, а 41.7 смятат вдишването на цигарения дим за модерно и престижно.

При шестокласниците мнението за престижа е по-различно. Над 60% от тях не са на мнение, че с цигара в уста ще си нещо повече от другите. Те обаче не са наясно за последствията от пушенето върху техния организъм. Не знаят защо се почва с този вреден навик и защо отказването от него е трудно. До тях не достига достатъчно информация за начините за отказ, сочат резултатите от проучването.