Ученици

Ученици се нуждаят от дарение, за да участват на турнир на младите естествоизпитатели

Ученици от столични гимназии ще участват в международен турнир на младите естествоизпитатели. Те обаче се нуждаят от финансова помощ, за да представят България на престижното състезание.

Васил Николов учи в Първа частна математическа гимназия. Миналата година със свои връстници той печели бронзово отличие от турнира на младите естествоизпитатели в Китай. Сега се подготвя за новото състезание в Грузия. Една от задачите е да се измери времето, за което топче се удря в земята. „Това може да го направим, като измерим времето на звука, който се чува при удара на топчето в някаква повърхност”, обяснява той. Тези състезания са международно признати, тоест може би ми помогнало за кандидатстване в университети, казва Васил.

Освен него в българския отбор са още петима първенци от национални състезания по физика, химия и биология. Те се нуждаят от финансова помощ, за да ни представят на турнира в Грузия. „Ние трябва да съберем около 7 хиляди лева все още, които ще бъдат изразходвани за нашето пътуване до Тбилиси и също така за таксата за правоучастие, която трябва да бъде заплатена в срок до 15 май”, посочи Никола Каравасилев, ръководител на българския отбор в МТМЕ 2018.

Ако искате да помогнете на отбора, можете да го направите на страницата за дарения.

Източник: btvnovinite.bg