Институции

Ученици се включиха в семинар “Да открием дигиталния свят заедно и …безопасно“

Учениците от 9a и 12a клас на Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен участваха вчера в семинар на тема „Да открием дигиталния свят заедно и …безопасно“, информира местното издание shum.bg.

Средношколците се запознаха с ползата, но и с опасностите, които крие интернет общуването. Разбраха основните правила на нететикета, начините за превенция и възможности за правилни и навременни действия при попадане в риск.

Според организаторите от гимназията и Младежкия информационно-консултантски център в града бързото развитие на технологиите, превръщането на Интернет в един от основните източници за информация и комуникация носи както позитиви, така и негативи. Като типичен пример за престъпления, характерни за ХХ и ХХI век, те посочват интернет престъпленията и кибер-тормозът и напомнят, че ужасяващите факти, представяни от институции и различни организации показват каква голяма част от децата и учениците са в риск.

Подкрепа и съдействие на организаторите с рекламни материали и актуална информация оказа и Националната комисия за безопасен интернет, а сред гостите бяха координаторът на едноименния център – Георги Апостолов, инж. Светла Витлиемова-старши експерт „Професионално образование“ в РИО , Ирина Панова – инспектор в Детска педагогическа стая, Тодорка Митева – главен експерт Банкови услуги в Прокредитбанк – Шумен, Живко Желязков – директор на ПГССХТ и Анна Ненова – ПДУД в ПГССХТ.

Водещи на семинара бяха класните ръководители на двата класа Десислава Иванова и Светла Стоянова, педагогическият съветник в ПГССХТ Галина Николова и Елена Тодорова-главен възпитател.

Семинарът вече мина през Враца, а днес ще гостува в Силистра, съобщават от Центъра за безопасен Интернет.