Ученици

Ученици се борят срещу агресията с книга за приятелството

Третокласниците от столичното 105-то средно училище „Атанас Далчев“ издадоха своя книга за приятелството. С много настроение, игри и анкети с родителите, те от малки научват кое е ценното в живота. Децата вече знаят, че доверието на приятел се печели трудно, но лесно се губи. Техният съвет е да пазим приятелите си, защото животът без тях е скучен.

„Другото ми аз“ събира разкази, съчинения, есета и картинки за приятелството. Това е втората книга на третокласниците, чрез която те се учат да разпознават чувствата си и да ги изразят. Да не нараняват нито себе си, нито приятелите си.

Румяна Тунева, преподавател в III Б клас: „Когато детето изрази посланието: „Аз се почувствах еди как си, когато ти направи това, и бих желал да не става така, защото…“, тогава е по-вероятно другото дете да се постави на мястото на нараненото.“

Според експертите, чрез изготвянето на практически продукт помага на децата в процеса на социализацията. Децата стават по-грижовни, мили и усмихнати и по-често използват думичките: Благодаря, обичам, заповядай, съжалявам. Приятелството е сила, обич, разбирателство – това научили децата, докато работили над книгата. Най-важно за тях е да усещат подкрепа и взаимното уважение сред другарчетата си.

Източник: news.bnt.bg