Ученици

Ученици реализарат инициативата “Най-добрия човек“

Инициативата „Най-добрия човек“ събира истории за пловдивчани, които да послужат за пример, коментира пред Фокус Йорданка Петкова от Националния алианс на хората с редки болести, който е един от организаторите на събитието.

Акцията се провежда на главната улица в града и цели да излъчи най-добрите пловдивчани, предложени от съгражданите си.

Инициативата „Най-добрия човек“ се реализира с помощта на ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии. Всеки жител на града може да се спре при един от тях и да разкаже историята на свой близък, на чиито качества се възхищава и те му служат като ориентир за нравствена доброта.

Пловдивчаните, които споделят конкретна история, имат възможността да получат грамота „Най-добрия човек“ и да я подарят на главния герой в разказа си. Според Йорданка Петкова инициативата е провокирана от оковите на ежедневието, защото лошите и злободневни теми са в неговата основа.

Тя смята, че в съвремието се обръща много малко внимание на хубавото, което се случва у нас, а хората забравят да благодарят и да признаят, че някой е добър. През първата година на провеждане на инициативата „Най-добрия човек“ са били раздадени около 200-300 грамоти, докато през последната – около 1000.

„Колкото е по-млад човек, толкова е по-отворен към доброто“, коментира още Петкова и добавя:

„Във всеки човек има добро и лошо. Само от нас зависи кое ще забележим в себеподобните си“.

Инициативата „Най-добрия човек“ се провежда в рамките на днешния ден до 18:00 часа.