Ученици

Ученици представят свои научни разработки пред БАН

Четвъртата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките се състои вчера и днес в Големия салон на БАН. Това съобщиха от Академията. Ученическият институт на БАН рецензира проекти във всички научни области, разработени от ученици от осми до 12-и клас.

В началото на сесията са представени първите резултати по Програмата за въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с млади таланти. С финансиране по тази програма БАН изпълнява общо 17 проекта за обучение на учители и ученици. Четвъртата сесия на Ученическия институт на БАН ще продължи с представяне на научно-изследователски разработки на ученици от цялата страна. Академията насърчава тяхното развитие в област на науката и научните изследвания, към която имат интерес.

Общо 32 проекта ще бъдат показани в областите химия, биология, физика, хуманитарни науки, информатика и информационни технологии, математика и роботика. Някои от заглавията на проектите, които ще представят учениците, са „Предсказване на криптовалути на базата на публични блокчейн данни“, „Подобряване на производителността на унитарни рекурентни невронни мрежи и приложението им върху задачата за автоматизирано разбиране на текст“, „Изкуствена имунна система“.

Източник: novini.bg