Ученици

Ученици представиха иновативен проект пред здравния министър

Ученици от София, участници в националния отбор по роботика на България представиха пред здравния министър идея, с която спечелиха полуфинала на Европейското състезание по роботика в Словакия през декември миналата година.

В проекта си те предлагат изработването на гривна, която следи на всеки час показатели като кръвно налягане, пулс и др. и ако те са над зададените максимални/минимални стойности, гривната да изпраща сигнал към медицински център, за да може да се обърне незабавно внимание на възрастния човек.

Според гривната може да спаси много човешки животи.

Отборът е подкрепен от „Сдружение Азбукари“ и Националната природо-математическа гимназия в София, информира „Дневник“. С него по проекта работят още много специалисти и учени, а идеята е подплатена с огромно проучване, разказа Цвета Кирилова, председател на сдружението.

Сега на гривната за мониторинг започва да се прави прототип, а амбицията на момчетата е скоро тя да се пусне в масово производство. И колкото по-скоро, толкова по-добре, защото ще спасява човешки животи, категорични бяха те.

Най-общо Monitor Bracelet мини-апарат за измерване на кръвното налягане, който обаче има и микропроцесор и вграден GPS и работи със сложен софтуер.

При установяване на определени състояния на организма, тя сигнализира притежателя да пие лекарства. Софтуерът обаче ще може сам да изпрати сигнал до Бърза помощ, ако реши, че показателите на човека се влошават.

Според създателите, така ще може да се реагира бързо при съмнения за инсулт и инфаркт.

Готовият продукт ще има и бутон за бързо повикване на помощ. Освен всичко друго, гривната ще може да събира и записва информация за състоянието и показателите на притежателя си през цялото време. Те ще се пазят в база данни и ще се изпращат на личния лекар или спешните екипи, заедно със сигнала за помощ. Това е в духа на изготвянето на електронното здравно досие, за което говори Министерството на здравеопазването, отбелязаха младежите.

Авторите на идеята виждат много ползи от творението си. Освен по-доброто лечение, те смятат, че икономическите ползи за притежателя на устройството също не трябва да се пренебрегват. Изработката на една гривна в момента би трябвало да струва около 110 лв, но при масово производство би могла да се продава за между 20 и 30 лв, което ще я направи достъпна за всеки нуждаещ се.

Още по темата