Училища

Ученици поискаха нормални тоалетни

Вчерашният ден, който беше световен ден на тоалетната, бе използван от ученици и представители на „Националната мрежа за децата“, да зададат въпроса „Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни?“

Пред метростанция „Сердика“ и Здравното министерство те раздаваха информационна тоалетна хартия за проблемите, дебнещи децата, които се стискат и не ходят до тоалетната в училище.

Гражданите отговаряха като пускаха „бюлетина“ съответно в широкоразпространеното в училищата клекало или в нормална тоалетна чиния.

Според данни от 2010 година 70% от децата се стискат и не ползват училищните тоалетни. Това води до сериозни проблеми с отделителната система на по-късен етап от живота им, припомня сайтът news.bg.

Става дума за между 5 и 7 часа в училище без да се ползва тоалетна. Обикновено там няма топла вода, тоалетната хартия и сапуна са лукс. Вратите, ако ги има, често не се затварят.

Шефът на „Националната мрежа за децата“ Георги Богданов обяснява, че стискането води до хроничен запек, дехидратация, а съществува и сериозен психичен дискомфорт, тъй като постоянното притеснение, че може да ти се приходи до тоалетната влияе зле на психиката.

„За нас, като граждани в България, е важно да обръщаме внимание на здравето си, а санитарните помещения са част от нашето здраве“, обяви още Богданов.

От „Национална мрежа за децата“ призовават, вместо да стискаме и да си мълчим по тази мрежа табу, да настояваме Здравното министерство да въведе стандарт за санитарните възли в училище, така че ходенето до тоалетната да не е най-гнусното преживяване. Според тях е необходимо и заделяне на средства за ремонт и поддържане на тоалетните, така че в тях да има топла вода, сапун и тоалетна хартия.

Още по темата