Ученици

Ученици подаряват книги в Седмицата на четенето

Ученици от цялата страна ще подаряват любими книги и ще четат приказки на най-малките по време на третото издание на Националната седмица на четенето, организирано от Министерството на образованието и науката (МОН). Тази година символичен домакин на събитието е Стара Загора, но 
различни инициативи ще има и в останалите области.

Петокласниците от СУ „Екзарх Антим I“ в Казанлък ще разиграят днес дидактическа задача за комбиниране на сюжети на приказки, като целта е да сглобят нови и да ги запишат. Учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап в същото училище ще изготвят презентации за книгите, четенето и любимите си герои, които да се показват на мониторите в коридорите.

Деветокласниците от разложкото СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” ще подаряват книжки и ще четат приказки на най-малките възпитаници на училището. В НУ „Васил Левски“ в Габрово ще се проведе традиционно четене на творби на Ран Босилек, който е техен възпитаник. Настоятелството в същото училище ще оформи кътове за четене, които да се ползват от учениците.

През цялата седмица ще се провеждат драматизации и четения, в които ще се включат родители, известни личности, неправителствени организации и местни медии. В Дупница децата ще подаряват книги на училищните библиотеки, а в Пловдив ще дискутират по темата „Езикът, който ни събира и разделя“. В Националната търговска гимназия в града под тепетата ще се проведе и дигитално четене. Ученици в IX и XI клас от Смолян ще станат библиотекари за един ден в Регионалната библиотека в града, а децата, включени в групите по интереси по проект „Твоят час“ в Добрич, ще посетят къщата-музей на Йордан Йовков в Жеравна.

Институтът за български език при БАН е традиционен партньор на МОН в провеждането на седмицата на четенето. Тази година млади учени от Института ще проведат традиционна викторина със занимателни задачи по правопис, граматика и значение на думите. Състезанието ще се проведе в Математическата гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък.

На 15 декември 2017 г. Регионалното управление на образованието в Стара Загора ще обобщи резултатите от онлайн анкетата „Обичам да чета, защото..“, проведена на територията на областта. 

Източник: МОН