Ученици

Ученици пишат проекти за фитнес и социални центрове

Ученици от 8-и до 12-и клас от цялата страна представиха над 70 научни разработки в най-различни области по време на петата сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ – БАН).

Един от проектите – Fitness Me, помага за работата на фитнес центровете, а друг – „Детска къща“, е в помощ на работата на социални работници в „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“.

Виктор Топоров и Калина Матева от 11 клас в ПМГ „Баба Тонка“ в Русе са разработили приложение, което да предоставя на собствениците на фитнес зали уебсайтове с различни инструменти. С него те могат да наблюдават бюджета си, както и да следят дали някой от работниците им се скатава, следейки какъв брой карти продава и колко време работи.

В сайта има и голям набор от инструменти, от които могат да се възползват клиентите на фитнес центъра. Собствениците на залите могат да сложат калкулатор на калориите, който пресмята колко точно трябва да приема човек на ден, за да може да сваля, качва или задържи същите килограми. За тези, които не са сигурни как да тренират, има генератор на фитнес програми, който подготвя упражнение, колко серии и почивки между тях да прави клиентът. Виктор и Калина са помислили и за хранителния план на клиента, като са добавили генератор на диети.

На базата на пол, години, килограми, хранителен режим се генерира програма за всяко едно хранене и калориите. „Има и рецепти. Ако човек не знае как да направи даденото нещо, има как да го направи“, обясниха младите създатели. Те предлагат три плана – за 2, 5 и 10 долара, като последният дава достъп до всички инструменти.

„Детска къща“ е проект на Кирил Василев от 11 клас в МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. Проектът му е създаден за фондация „Комплекс за социални услуги за деца и семейства“ – Пловдив, която обхваща 6 центъра. „Тези центрове трябва всеки месец да съставят документи, справки и други административни дейности. Моят проект покрива тази монотонна работа, която всеки ден трябва да извършват“, обясни Кирил. Програмата не само попълва месечното преброяване на потребители на центровете, но и премахва вероятността от грешки.

По време на откриването на УчИ- БАН председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски заяви на младите таланти, че в тяхно лице вижда бъдещи свои колеги.

Източник: monitor.bg