Ученици

Ученици от столично училище написаха третата си книга

Четвъртокласници от столичното 105-то училище „Атанас Далчев“ написаха третата си книга, наречена „Ключът към щастието“.

Техните произведения са посветени на любовта и приятелството, а всичко това се случва на фона на все по-честите случаи на агресия в българските учебни заведения.
Не бихме могли да кажем, че случаите на агресия между учениците са органичени само в големите училища. Последните инциденти са в малки градове, а възрастовата граница на агресивните намалява все повече. Как дойде идеята за създаването на тези малки книжни оазиси в българската действителност – в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR гостуват Румяна Тунчева – преподавател в столичното 105-то училище, както и две от децата.

Какво стимулира учениците да пишат на подобни сериозни теми?

„Децата сами избират за какво да пишат. Темите се избират чрез гласуване и винаги са общочовешки и значими.“, коментира в предаването Румяна Тунчева.

По думите й освен това, писането на книги коренно променя и начина, по който децата учат. Как се ангажира вниманието на учениците и какво ги стимулира да хванат химикала, вместо мобилния телефон?

„Децата се чувстват социално значими, полето им за изява се разширява, самочувствието им расте.“, сподели преподавателят от столичното 105-то училище.

С такъв тип инициативи децата развиват социални умения, работят в екипи и се опитват да стигнат до общо мнение по спорни въпроси.

„В работата по подготовката се включват и по-стеснителни ученици, децата развиват и организационни умения.“, коментира още класният ръководител Румяна Тунчева.

Източник: dnes.bg