Ученици

Ученици от столична гимназия шият бални тоалети за деца без родители

Ученици от столичната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ шият тоалети за абитуриенти, лишени от родителска грижа. В рамките на социалната инициатива „Мечтаната дреха“ за бала ще получат 11 младежи от София и областта. По данни на Агенцията за социално подпомагане тази година средно образование завършват около 130 младежи без родители. През миналата година двама учители от гимназията по облекло предложили на учениците от горния курс да участват в социална инициатива. Така се родила идеята да се шият бални тоалети за младежи без родители. Предложили я тогавашните абитуриенти, а сегашните решили да продължат инициативата, разказва БНТ.

„Частично училището подкрепа тази инициатива, както и МОН. И доброжелатели, които финаннсират частично материалите“, каза Александър Гергинов , учител в ПГ по облекло „Княгина Мария Луиза“.

Анна-Мария участва в проекта за втори път. Загубила родителите си на 12 години и живяла в институции От около година е пълнолетна и се бори с живота сама. Учи индивидуално, защото работи. Парите, които получава обаче, няма да и стигнат за балния тоалет. Проектът, в който участва, ще ѝ помогне да облече „мечтаната дреха“ на бала. „Просто бала в днешно време е нещо което не всеки човек може да си позволи независимо дали е дете без родители или не“, каза момичето.

Анна-Мария помогнала на съучениците да се свържат със социалните институции и да намерят и други абитуренти без родители, на които да помогнат. Повечето от тях са извън София. Младежите ги посетили, за да вземат мерки. От февруари започнали сами да шият трите рокли, двата гащеризона, които си поръчали момичетата. „Жертваме време, жертваме средства, жертваме усилия в името на доброто. Всичко сме обединени за една добра кауза“, заяви Ралица Георгиева, учител в ПГ по облекло „Княгиня Мария Луиза“.

„Чувствеам се добре, че мога с това, което правя и това, което най-малкото още уча да помогна на други хора“, каза Анна Рангелова, ученичка в ПГ по облекло „Княгиня Мария Луиза“. В училището нямат условия за шиене на мъжки дрехи, но учениците се свързали с фирма, която ще дари 6 костюма. Намерили и спонсори, от които младежите без родители ще получат бижута и обувки.

Предават опита си и на по-малките ученици, които ще продължат проекта и през следващата учебна година.

Източник: news.bnt.bg