Ученици Училища

Ученици от Смолян отглеждат мурсалски чай в оранжерия

Как да засадим мурсалски чай в оранжерията, да го отгледаме в компостирана пръст и да разработим продукти от изсушената билка. Тази иновативна учебна програма бе представена от клубовете „Зелени предприемачи“, „Активни младежи“, „Арт ателие“ и „Силивряк“ по време на регионален форум за образователни иновации за Южен Централен район по Национална програма „Иновации в действие“.

По време на форума началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска разговаря с ученици и учители за ползата от извънкласните дейности, в които се включват четирите клуба. Децата разказваха с ентусиазъм за своето производство и колко е приятно сами да създават продукти от собствената си реколта. Михалевска е първият ръководител на програма „Иновации в действие“, която с всяка следваща година се допълва с нови модули и дейности, насочени към промяна на модела на образование.

Целият цикъл на производство се осъществява съвместно от учениците, ръководени от Елмира Бонкалова-Косова, учител по право, икономика и предприемачество в Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) „Карл Маркс“ в Смолян.

Учениците от „Зелени предприемачи“ разработват бизнесплан, лого и мото за продуктите. Участниците от „Силивряк“ вече са засадили стръковете с мурсалски чай в оранжерията и се грижат за отглеждането. „Активни младежи“ разказват в театрална постановка легендата за мурсалския чай.

Учители, ученици и родители от 32 училища от 6 области в страната, педагогически специалисти, представители на висши училища и научни институти участваха във форума.

Източник: МОН