Институции

Ученици от Смолян научиха за опасностите в Интернет

Специален агет от ФБР Брайън Херик и служители от ГДБОП се срещнаха с ученици от Смолян, с които разговаряха за опасностите, които крие Интернер, както и за вредите от съвремения бич – наркотичните вещества, съобщава в-к „Родопски вести“.

„Интернет, освен многото хубави и полезни страни, има и своите лоши страни“, сподели пред учениците Херик и разказа няколко действителни случая за деца — станали жертви на интернет-престъпления.

Главен инспектор Явор Колев — началник сектор „Компютърни престъпления“ в ГД иБОП“ и Георги Апостолов от фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Националния център за безопасен интернет запознаха учениците от седмите класове с рисковете и опасностите, които крие Интернет. Те разказаха случаи с деца, станали жертви на престъпления чрез световната мрежа. Според тях всички пред компютъра трябва да са много внимателни в комуникациите си с непознати, както и с това какви снимки и данни споделят в популярните социални мрежи.

„Наша основна грижа е да ви предпазим от наркотиците, защото те са едно голямо зло, което убива“ — обърна съм към учениците от 9, 10 и 11 клас инспектор Каменов от отдел „Наркотици“ при ГДБОП. Той запозна младежите с видовете наркотици и тяхното вредно въздействие върху човешкия организъм.

Специален агент Херик посъветва младежите да мислят много внимателно, когато става въпрос за наркотични вещества и когато им се предлагат наркотици от приятели, въпреки че може да им е трудно, да вземат правилното решение и винаги да казват „НЕ!“.