Ученици

Ученици от СМГ с грандиозен успех на Жаутиковската олимпиада

Грандиозен успех постигнаха отново учениците от Софийска математическа гимназия (СМГ) на 12-ата Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан (13-19 януари 2016 г.). Те се завърнаха с 5 златни, три сребърни медала и първо място в отборното класиране.

Семегейци надвиха 54 отбора от 17 страни, сред които Русия, Румъния, Сърбия, Армения, Грузия, Беларус, Украйна, Индонезия и други.

В раздел Математика, златни медали имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) взе сребърен.

В Информатика Христо Венев (12 клас) е със злато, а Иво Дилов (12 клас) постигна сребро. Във Физиката Светлин Тотев (12 клас) е шампион, а Никола Пулев – втори.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-о Московско училище, следвано от отбора на СМГ, на който не достигнаха много малко точки, за да №1 и в тази категория.

В отборното класиране обаче СМГ е на първо място.

Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.

Международната „Жаутиковска олимпиада“ се провежда от 2005 г. насам, като Софийска математическа гимназия участва от 2007 г.

В престижното състезание фигурират отбори на специализирани физико-математически училища. Целта е да се пропагандират науките математика, информатика и физика, както и да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Пътуването е осъществено благодарение най-вече на спонсорство на Българска банка за развитие. Училищното настоятелство при СМГ, ръководството на СМГ, учителите и учениците благодарят за гласуваното доверие от страна на банката.

След пристигането си вчера, математиците признаха, че вече са получили предложения да продължат образованието си в престижни университети, като Кембридж, Оксфорд и т.н.

Източник: viasport.bg