Ученици

Ученици от Пловдив ще представят страната ни на световно бизнес състезание

Ученици от Пловдив ще представят страната ни на престижното световно състезание по мениджмънт HP Global Business Challenge, което ще се проведе в началото на декември 2011 г.

Българските участници – Антоанета Кръстева, Анна Атанасова и Весела Влайкова – бяха излъчени в събота на финалите на националното състезание „Виртуално предприятие“, организирано от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ), с подкрепата на Майкрософт България. Победителите пребориха общо 800 кандидати в трите кръга на надпреварата.

Националното състезание „Виртуално предприятие“ е предназначено за ученици от 8 до 12 клас и се провежда под формата на компютърна симулационна игра по мениджмънт и икономика. Тази година осем отбора от Пловдив, Самоков, София и Вълчи дол се класираха за финалите, които се проведоха на живо в Националния център за подготовка на олимпийци. Те са избрани сред общо 270 отбора, участвали в първите два онлайн кръга на надпреварата.

В рамките на един работен ден финалистите имаха за задача да създадат виртуални фирми, конкуриращи се помежду си при производството и продажбите на хологенератор – хипотетичен иновативен продукт, зададен специално за състезанието. Оборите стартираха при равни условия, като се стремяха да изпреварят конкурентите си по отношение на приходите, продажбите и пазарния дял на своята фирма. Всеки отбор вземаше решения по пет показателя – цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции и развойна дейност, като отборът, постигнал най-висок Индекс на пазарното представяне, се класира на първо място.

Освен в отборната надпревара, учениците се представиха и индивидуално на тест по икономика, зададен в началото на състезанието.  Г-н Георги Ранделов, Генерален директор на Майкрософт България, г-жа Теодора Върбанова, Ръководител Образователни програми на Майкрософт, г-жа Мита Георгиева, Директор образователни програми на ДАБ, г-н Христо Ангеличин, Заместник-кмет Култура, образование, спорт и превенция на зависимости, г-жа Вилма Доминикова, старши експерт Информатика и информационни технологии и г-жа Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София връчиха призове и грамоти на първите три тима в индивидуалното и отборно класиране.

„Чрез състезания като „Виртуално предприятие“ ние от Джуниър Ачийвмънт България даваме възможност на младите хора да покажат не само теоретичните си знания, но и да вземат практически решения, които имат конкретно влияние върху фирмата, която управляват”, каза г-жа Георгиева.

„Ние вярваме, че по този начин насърчаваме учениците да мислят логически, като същевременно им помагаме да затвърдят теоретичните знания, придобити в училище“, допълни тя.

Състезанието „Виртуално предприятие“ се провежда от 1997 г. на национално, европейско и световно ниво. В България „Виртуално предприятие“ е включено в официалния календар на Министерството на образованието, младежта и науката за олимпиади и национални състезания. По време на глобалното състезание HP Global Business Challenge, участници от почти 40 страни ще преминат отново през симулация по мениджмънт, за да се преборят за първото място и наградата от 3,000 USD.

За Джуниър Ачийвмънт България
Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България (www.jabulgaria.org) е член на организацията Junior Achievement Worldwide (www.ja.org) и нейното регионално подразделение Junior Achievement – Young Enterprise Europe (www.ja-ye.org). Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Подготвя ги да успяват на полето на глобалната икономика.