Ученици

Ученици от Нова Загора отбелязаха Европейската нощ на прилепите

Възникналата като инициатива през 1990 г. в Полша и Франция, Европейската нощ на прилепите миналата година беше организирана в повече от 30 държави, в това число и в България. През 2012 г. за първи път към събитието се присъединиха САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан.

С това нощта на прилепите се превърна в международна проява, надхвърляща мащабите на Стария континент, която цели да запознае повече хора и най-вече подрастващото поколение с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Отбелязването на нощта на прилепите в България се осъществи в шест града: София, Пловдив, Стара Загора – организирано от Федерация на природозащитните сдружения „Зелени Балкани“, Враца, Русе и Поморие. То е съгласувано със Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS), Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни и програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP).

Главна причина за обявяването на 2011-а и 2012-а като години на прилепите е намаляването на този вид бозайници, поради унищожаването на горските насаждения, прекомерното използване на хербициди в земеделието, множество смущаващи фактори в пещерите и т. н.

Тази година на трети октомври централният старозагорски площад събра внушителен брой ученици от различни етапи на обучение, учители, родители и граждани, които, като действащи лица или индиректно, взеха участие в станалата вече световна кампания „Европейска нощ на прилепите“.

Единствен представител на Новозагорска община и Сливенска област в това значимо събитие беше Начално училище „Любен Каравелов“, чието природосъобразно обучение е широко известно и зад граница, а неговите възпитаници от трети ” клас – с класен ръководител Пенка Калина-Колева, бяха лично поканени за участие.

Така  третокласниците, придружени в октомврийския следобед от своите родители, за втори пореден път представиха училището в Европейската нощ на прилепите, състояла се на площад „Пети октомври”. За отбелязване е, че каките и батковците от III ”В” клас – създали тази традиция, имат свои достойни последователи в лицето на представителите на малките еколози от първи „В” клас с класен ръководител Виолета Цветанова.

В атмосфера на задълбочена творческо-изследователска образователна дейност децата от двата класа показаха широките си знания за живота  на тези интересни и тайнствени създания, за ролята им в обкръжаващата ни биоекосистема. Знаниятa си учениците подплатиха с прекрасни рисунки, които експозираха сред предварително подготвената графитна и фотоизложба. Там намери място и постера с художествено-творчески произведения и снимки от миналогодишното честване Нощта на прилепите.

Не бе подмината и купата с оригинални ”прилепни” сладки. Всички посетители имаха възможност да чуят презентация за уникалния живот на прилепите, разгледаха изложба с фотоси и информационни постери. Получиха диплянки, флаери с любопитни факти. Особено интересни за децата бяха  ателиетата от художествено творческата работилница „Направи оригами – прилепи“, „Нарисувай прилеп“, „Пъзел – прилеп“, „Прилепни маски“. Прилепни послания бяха изписани на плакати, изпратени за Нощта на прилепите от Секретариата на EUROBATS.

Новозагорчетата показаха и завидни знания в проведената викторина. На свечеряване пристигнаха и дългоочакваните гости – самите прилепи. Децата не можеха да повярват, че градската градина направо оживява по тъмно и че тъмните силуети, които се мяркат, не са  закъснели птици, а прилепи. Освен да ги видят, учениците успяха и да ги чуят благодарение на ултразвуков детектор, трансформиращ ултразвуците, които прилепите издават за ориентация, в звуци, които и ние можем да чуем. Едновременно детекторът ни позволява и да определим кои видове са прилепите, които „подслушваме“.

Така, освен жизнерадостен и неповторим празник за представителите на НУ „Любен Каравелов“, Европейската нощ на прилепите бе поредният им безценен източник на знания, самочувствие и природосъобразно възпитание.