Ученици

Ученици от Кюстендил продават мартеници за онкоболни деца

Учениците от Пето основно училище „Христо Ботев“ в Кюстендил се включиха в Национален конкурс, организиран от Национален клуб ЮНЕСКО. Конкурсът „Мартеничка с кауза“ цели подпомагането на деца с онкологични заболявания и се провежда под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Преди заседанието на Общински съвет Кюстендил децата продаваха мартеници на общински съветници и служители на администрацията.

В продължение на три седмици децата от втори, трети и четвърти клас изработваха мартеници. В инициативата се включиха активно членовете на клуб „Млади възрожденци“ в училището. Съпричастност показаха и родителите на децата. Два дни красиво подреденият щанд на площада радваше преминаващите. Много от тях си купиха мартенички, с което помогнаха за благородната кауза. Щанд имаше и в самото училище. Всички ученици показаха активна гражданска позиция, солидарност и хуманизъм, като украсиха отрано ръцете и гърдите си с красиво вплетени червен и бял конец. И там всеки от работещите закупи мартеница и показа, че за постигането на една обща цел най-важно е сътрудничеството.

Подкрепяйки инициативата „Мартеничка с кауза“, учениците от Пето основно училище ще се борят и за наградите в националния конкурс на ЮНЕСКО. Такива са предвидени за най-атрактивната и най-скъпо продадена мартеница. За да успеят, принос може да има всеки, закичил се с мартеница от благотворителния им базар.

Източник: dariknews.bg