Ученици Училища

Ученици от Карлово създадоха фирма за раници

Ученици от СУ „Васил Левски“ в Карлово са създали собствена фирма, в която произвеждат малки ранички и бонбони с розов цвят.

Това се случва като част от заниманията им по предприемачество, в които участват около 30 ученици, обясни техният предподавател Спаска Бистрашка.

Учителката обясни, че „Пандора“ е първата им учебна фирма и в нея участвали ученици от 10-и клас. В нея гимназистите се занимавали с тъкачество и с помощта на стан правели освен раничките, черги, украси за коса. След това учениците продават изработените от тях материали и влагат средствата, които са спечелили в други производства. „Разпределят си и заплати, защото работят като една истинска компания. С тях си организират пътуване в страната.“, разказа Бистрашка. След като заделят средства за следващото производство, за ученици остават около 70-150 лв. Като всяка компания децата имат и имат президент, маркетинг директор и финансов директор. Те се грижат да имат собствена реклама и маркетинг стратегия – неща, необходими за участието им по състезания. Бистрашка заяви, че с добрите си бизнес стратегии децата печелят и екскурзия до Брюксел.

В друга фирма в школото пък ученици се занимават с направата на шоколадови бонбони с розово сладко и бурканчета със сладко, а в трета ръчноизработени кукли. Бистрашка обясни, че часовете по предприемачество били като СИП или по програмата „Твоят час“, а от началото на втория учебен срок продължават като извънкласните дейности.

За да обсъдят добрите примери за училищни фирми или да предадат опита си, учители и директори се бяха събрали на некоенференцията (б.а. така я наричат организаторите) „Диалози в образованието“. Не нея с помощта на метода „Световно кафе“ начертаха план как да подкрепят развитието на предприемачеството в България, как то подкрепя развитието на STEM направленията.

Източник: monitor.bg