Институции Ученици

Ученици от две училища от България отново евродепутати за един ден

Ученици от две училища от България отново евродепутати за един ден.

Тази година ежегодната инициатива е по-различна, тъй като три предложения, обсъдени и излъчени от младите хора, ще бъдат представени на председателя на ЕП Антонио Таяни и гласувани в пленарната зала през декември.

Часове по житейски умения в училище, по-лесен и равен достъп за всички европейски граждани до образование и здравеопазване, както и ефективно използване на пластмасата, за да не замърсява околната среда – това са автентичните предложения на най-младите европейски граждани, които дадоха в рамките на посещението си под надслов „Училището – европейска територия на науката и знанието”.

Над 600 ученици от всички страни-членки на ЕС прекрачиха прага на пленарната зала в Брюксел на 19 ноември, за ежегодната инициатива – депутати за един ден. През декември, оригиналните им предложения за по-добро бъдеще на европейската общност, които бяха приети след усилен ден на преговори, ще бъдат представени на председателя на ЕП – Антонио Таяни.

България бе представена от две училища – от Враца и Карнобат, които с общи усилия и извървявайки дълъг път, се пребориха за престижното участие.

Денят на учениците започна с участие в няколко работни групи с различни теми. След като обмениха опит и идеи с представителите на останалите държави, българските делегати споделиха впечатленията си.

Заместник-председателят на ЕП Валкарсел Сисо и българският евродепутат Ева Майдел, обещаха, че идеите ще са обект на обсъждане не само в рамките на Европейския парламент, а и на целия ЕС.

Рамон Луис Валкарсел Сисо – заместник-председател на ЕП:
„Идеите и заключенията на младежите ще бъдат не обект на дискусии за Европейския парламент като цяло, но и в частност на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който ще ги представи пред лидерите по време на Европейския съвет през декември. В следващия месец ще запознаем институциите с притесненията на младежите, за да можем да адаптираме политиките ни спрямо това.“

През декември трите предложения на младите делегати ще влязат за обсъждане и гласуване в ЕП. Те ще бъдат представени и лично на председателя Антонио Таяни. През годините, в които страната ни е член на ЕС, участието на младите хора в политически инициативи, неправителствени организации и дейности, свързани с по-доброто бъдеще на страната ни значително са се увеличили.

Източник: tvevropa.com