Ученици от две училища от България отново евродепутати за един ден

Ученици от две училища от България отново евродепутати за един ден

Ученици от две училища от България отново евродепутати за един ден.

Тази година ежегодната инициатива е по-различна, тъй като три предложения, обсъдени и излъчени от младите хора, ще бъдат представени на председателя на ЕП Антонио Таяни и гласувани в пленарната зала през декември.

Часове по житейски умения в училище, по-лесен и равен достъп за всички европейски граждани до образование и здравеопазване, както и ефективно използване на пластмасата, за да не замърсява околната среда – това са автентичните предложения на най-младите европейски граждани, които дадоха в рамките на посещението си под надслов „Училището – европейска територия на науката и знанието”.

Над 600 ученици от всички страни-членки на ЕС прекрачиха прага на пленарната зала в Брюксел на 19 ноември, за ежегодната инициатива – депутати за един ден. През декември, оригиналните им предложения за по-добро бъдеще на европейската общност, които бяха приети след усилен ден на преговори, ще бъдат представени на председателя на ЕП – Антонио Таяни.

България бе представена от две училища – от Враца и Карнобат, които с общи усилия и извървявайки дълъг път, се пребориха за престижното участие.

Денят на учениците започна с участие в няколко работни групи с различни теми. След като обмениха опит и идеи с представителите на останалите държави, българските делегати споделиха впечатленията си.

Заместник-председателят на ЕП Валкарсел Сисо и българският евродепутат Ева Майдел, обещаха, че идеите ще са обект на обсъждане не само в рамките на Европейския парламент, а и на целия ЕС.

Рамон Луис Валкарсел Сисо – заместник-председател на ЕП:
„Идеите и заключенията на младежите ще бъдат не обект на дискусии за Европейския парламент като цяло, но и в частност на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който ще ги представи пред лидерите по време на Европейския съвет през декември. В следващия месец ще запознаем институциите с притесненията на младежите, за да можем да адаптираме политиките ни спрямо това.“

През декември трите предложения на младите делегати ще влязат за обсъждане и гласуване в ЕП. Те ще бъдат представени и лично на председателя Антонио Таяни. През годините, в които страната ни е член на ЕС, участието на младите хора в политически инициативи, неправителствени организации и дейности, свързани с по-доброто бъдеще на страната ни значително са се увеличили.

Източник: tvevropa.com

Коментари във Facebook