Ученици

Ученици от Варна сред най-добре владеещите руски език в света

Възпитаници на варненското СУЕО „Александър С. Пушкин“ се наредиха сред победителите  в 15-та Международна Олимпиада по руски език в Москва.

Златина Дамянова е с диплом на победител 2 степен, а Ивелина Ангелова – с 3 степен, като се пребориха с конкуренцията на 2 500 участници. На финала от тях са останалиа 151 деца от 28 страни от цял свят, които се състезаваха в две направления – за ученици, изучаващи руския като чужд език и за ученици, изучаващи руски език като нероден.

СУЕО „Ал. С. Пушкин“ бе представено от 10 свои възпитаници, изучаващи руски, като първи и втори чужд език. Всички те преминаха предварителния подбор и достигнаха до полуфинал, а до заключителния етап на Олимпиадата останаха шестима 12-класници – Виолина Маринова, Венелин Павлов, Габриела Петкова, Ивелина Ангелова, Цветелина Попова и Даниел Станчев, под ръководството на своя преподавател – старши учителя по руски език  и литература, Люба Станева. Седмият финалист е 10-класничката Златина Дамянова.

„Нашите деца се справиха с жестоката конкуренция на билингви деца от държави, в които масово се говори руски език, коментираха от варненското училище. Всички наши финалисти оставиха трайно впечатление у журито със задълбочеността на знанията и подробността на фактите, изложени в презентациите, със забавното си чувство за хумор и с умелото лингвистично сравнение между българския и руския език, както и с умението да се поднасят интересно вече известни факти. Можем да се гордеем, че България има своите победители в 15-та Международна Олимпиада по руски език, което показва нивото на подготовка и добре свършената работа от преподавателите в нашето училище“, казаха още от СУЕО „Ал. С. Пушкин“ във Варна.  

Източник: monitor.bg