Ученици

Ученици от Варна се наредиха сред призьорите на престижно математическо състезание

Възпитаници на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна се наредиха сред най-добрите 40-те на Международно математическо състезание на американските университети в Бостън, информира „Монитор“.

Престижното състезание The Harvard-MIT Mathematics Tournament се проведе в събота. Участие взеха 800 ученици от основно от Америка и Азия. От тях бяха излъчени 40 най-добри, като сред тях са и шест ученици от отбора по математика на МГ ­ Варна

„Децата се справиха чудесно“, коментира директорът на гимназията Павлин Петков.

Той добавя, че конкуренцията е била на най-високо ниво. Петков посочи, че престижното състезание се провежда от 15 години и за пръв път в него участва отбор от България. Тази година варненци са били също и единствените участници от Европа. Варненските математици са се борили в индивидуални и отборни състезания, като на базата на всички резултати се излъчили групите от най-добре представилите се млади математици.

Няма конкретно класиране по места, обясни Петков, но и шестте наши деца са в групата на 40-те най-добри.

Математиците от Варна бяха поканени в престижната надпревара още преди няколко месеца. Те обаче не вярваха, че ще имат шанса да покажат знанията си, тъй като не можеха да си позволят разходите за транспорт и престой.

Средствата бяха събрани в последния момент благодарение на фондация „Америка за България“, бизнесмени и частна фирма. Варненските ученици участваха направо във втория кръг на състезанието.

През ноември отборът бе поканен и на математическо състезание в Принстънския университет, като спечели една от десетте награди. За да се осъществи заминаването на младите математици тогава, една част от сумата бе осигурена от община Варна.

През 2013 г. възпитаници на Математическата гимназия участваха в международна конференция на НАСА в Сан Диего. Това стана възможно след кампания по набиране на нужните средства от 60 000 лв. Децата бяха поканени на форума, тъй като бяха спечелили две първи места в конкурс на НАСА.