Ученици

Ученици от Албания и Македония празнуват 24 май в София

На 23 и 24 май група от 60 ученици и техните ръководители от Албания и Македония ще посетят София и ще се включат в празничното шествие по случай 24 май – Денят на буквите и на българската просвета и култура, по покана на Фондация „Българска памет“.

Учениците от 11 и 12 клас от Неделно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ град Корча и Неделно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ в град Билища, Албания, и техните връстници от ОУ „Никола Вапцаров“, град Струмица, Македония, ще посетят София по покана на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска Памет“. Учениците са избрани чрез конкурс на тема: „Светите братя Кирил и Методий – просветители и радетели за обединена Европа“.

В рамките на два дни младежите ще разгледат културните и исторически забележителности на столицата, ще участват в семинар на тема „Европейско пътешествие из Обединена Европа“, организиран от Фондацията и ще се включат в празничното шествие за 24 май като част от блока на „ЧСУ „Цар Симеон Велики“. След шествието учениците ще поднесат венци на паметника на цар Самуил в центъра на столицата и ще присъстват на церемония по награждаването на успешни ученици от ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Посещението на младежите от Македония и Албания е финансирано и организирано от Фондация „Българска памет“ и е част от дългогодишната дейност на Фондацията за интеграция и социализация на представители на българска общност от историческата ни диаспора и подкрепа за развитие на младите хора.

Източник: offnews.bg