Ученици

Ученици ни представят за първи път на Intel ISEF

Български ученици ще се състезават за първи път в най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство в света – Intel ISEF, пише technews.bg.

Това са Валерия Станева от Варна, Станислав Атанасов от Пловдив и Румен Данговски от София, които ще се конкурират с други 1600 обещаващи млади учени и новатори в решаване на предизвикателни въпроси, като използват автентични изследователски практики и създават решения за проблемите на утрешния ден.

Финалистите, които ще премерят сили са от 60 държави и региони, като всеки един е спечелил някакво регионално състезание преди да бъде излъчен за Intel ISEFair 2013.

Проектите на финалистите обхващат широк спектър от дисциплини, като често се заемат с въпроси, които озадачават учените в продължение на години, и които биха могли да доведат до големи научни открития.

Разработките касаят въпроси като изследване на глобалното затопляне и алтернативни източници на гориво, иновации в техниката, които водят до повишаване на роботизирана функционалност и по-безопасни пътища, както и напредъкът в областта на медицината да се подобри, пише още technews.bg.

Проектите на българските ученици са в областта на биоинформатиката и математика. Валерия Станева учи в математическа гимназия „д-р Петър Берон“ Варна и работи по създаване на алгоритъм за визуализиране на големи набори от данни за регулаторни мрежи, които намират решаващо приложение в биологията.

Станислав Атанасов от математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ е достигнал до резултати в изследването си, които могат да бъдат полезни за развитието на криптографията.

Румен Данговски, който учи в Софийската математическа гимназия се занимава с особен вид на градуирани алгебрични структури с много добри приложения в различни области на съвременната математика.

Учениците ще представят своите проекти пред аудитория от авторитетно и компетентно жури и пред обществеността като цяло, докато се състезават за близо $ 4 млн. в стипендии и награди. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 17 май.