Мнения

Ученици, не само от професионални училища ще имат стажове

Осигурени са 190 млн. за нови проекти, които ще стартират тази година и за продължаване на стари проекти, съобщи Светлана Ломева, зам.-министър на образованието в интервю за в. Монитор, което е публикувано тук.

 

В интервюто г-жа Ломева съобщава, че единият от проектите е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – „Информационни и комуникационни технологии в образованието”, който цели през тази година 70%-80% от учителите да получават безплатен интернет в домовете им, откъдето да имат възможност да подготвят учебните си часове.

 

Друга актуална тема, по която ще бъдат изразходвани средствата е връзката на бизнеса с образованието и осигуряване професионални практики на учениците. Досега е съществувала такава практика, но само за професионалните училища, сега ще бъде предоставяна възможност за подобни стажове и на учениците в останалите училища. По този приоритет е защитен проект пред Комитета за наблюдение по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, който ще обхване около 3000 ученици. Програмата ще предостави напр. възможност на учениците в езиковите училища да практикуват в работна среда езика, който изучават.