Училища

Ученици на бунт заради уволнена учителка

Учениците в пловдивското училище „Пенчо Слайвейков” се вдигнаха на бунт срещу уволнението на учителка. Те са нанесли погром на училището, като замеряли с домати, яйца, саксии и пиратки.

Причината за бунта в училището в кв. „Столипиново” в Града под тепетата, в което се обучават преобладаващо ромчета, е уволнението на учителката по Български език и литература Христинка Маринова от директорката Стоименка Георгиева.

Христинка Маринова е обявена за Учител на годината за 2010 г.

Директорката уволнила учителката с официален мотив, че работи на втори трудов договор, като управител на заведение. Учителката отказала да подпише заповедта си и се консултирала с Инспекция по труда. На следващия ден дошла на работа и преподавала в час. Директорката влязла в часа, в който учителката преподавала заедно с частната охрана на училището, за да изгони учителката. Учениците веднага реагирали и застанали на вратата на класната стая, така че да възпрепятстват излизането на учителката.

Конфликтът предизвикал масов бунт в училището, била извикана полиция, която с полицейски автомобил отвела учителката в районното полицейско управление.

Учениците били изведени от сградата и вратите били заключени, като вътре се намирали останалите учители и директорката.

Децата започнали да замерят фасадата на сградата с домати и яйца, с които се снабдили от домовете си почти веднага след като били изведени от сградата.

Според учителката Христинка Маринова в заповедта й е записано, че е уволнена поради това, че работи едновременно и на втори трудов договор, като управител на заведение. Тя отрича това и казва, че посещава заведението, защото е на приятеля й.

Според директорката Стоименка Георгиева, учителката е уволнена заради нарушаване на трудовата дисциплина – закъснения и отсъствия и заради изнасяне на вътрешна информация. Директорката твърди, че уволнената учителка тайно е записала заседание на учителския съвет и е предала записа на регионална пловдивска медия.

Христинка Маринова е подала съдебен иск срещу директорката на училището за неправомерно уволнение.

Преподавателката по Български език и литература е участвала в конкурса за директор на училището, с който през лятото на тази година е назначена настоящата директорка.

В училището се извършва проверка от РИО.