Учители

Ученици и учители протестираха в Испания

Хиляди ученици и учители от цяла Испания се събраха в съботния ден на протест срещу орязването на бюджета за образование през следващата година, информират световните медии.

По данни на организаторите по обяд от Аточа са тръгнали на шествие около 70 000 души.

Не на съкращенията“ и „В защита на държавното образование“ се четеше на лозунгите, вдигнати срещу строгите икономически мерки, които със сигурност ще доведат до намаляване броя на учителите в иберийската страна.

Протестите са предизвикани от решението на местните власти  учителите да бъдат задължени да преподават два допълнителни часа седмично – мярка, която ще доведе до наемането на по-малко учители през тази година. Според педагозите, подобни действия поставят под въпрос бъдещето на Испания.

Испания е една от страните в Европа, ударена най-тежко от икономическата криза, а мерките срещу нея взети от правителството са безпрецедентни. Страната я чакат предсрочни парламентарни избори на 20 ноември, след като социалистът Хосе Луис Родригес Сапатеро обяви дата за тях, четири месеца по-рано и след два последователни мандата ще се оттегли от активната политика.

Още по темата