Ученици

Ученици и учители завършиха успешно проект “Местни планове за безопасна вода“

Завишено съдържание на нитрати в изворна вода и кладенци откриха ученици и учители от училища в Правец, Видраре и Разлив, работейки по проект „Местни планове за безопасна вода“, информира всекидневникът „Труд“.

Той е финансиран от DBU (Германска фондация по околна среда) и се провежда със съдействието на неправителствената организация WECF и организацията „Жените в Европа за общо бъдеще“. Програмата е по инициатива на Световната здравна организация.

„Показанията на стойностите на веществото са между 100 и 150 мг на литър, при допустими стойности до 50 мг на литър“, обясни Бистра Михайлова от екологичното сдружение „Еко Свят 2007“.

Тя обаче уточнява, че водата не се използва за пиене. Замерванията се правят съвместно с кметовете на населените места. Началото на проекта е било дадено преди малко повече от година.

Данните са предоставени на местните ВиК, като заедно с това са били разработени и планове за безопасна вода както и мерки за подобряване и опазване качеството на жизненоважната течност.