Ученици

Ученици и студенти от България и Англия следят опасни астероиди

В последните седмици на месец юли двадесет ученици от Варненската обсерватория и студенти от колежи и университети от Англия участваха в Международна наблюдателна астрономическа школа.

Организатори и ръководител на Школата отново беше д-р Веселка Радева от Астрономическата обсерватория във Варна. Националната астрономическа обсерватория-Рожен за пореден път предостави на младите астрономи възможност да работят на големите телескопи. Младежите проследиха астероида 2003 DZ, който на 30 юли мина на 349 8049 км от Земята. Този астероид е от групата на опасните и близки до Земята. Неговият диаметър е 152 метра.

Сред наблюдаваните обекти от програмата на младите астрономи са планетата-джудже 136108 Хаумея, кометата C/2010 S1 LINEAR, астероида 41 Дафне. Хаумея е планета-джудже и се намира зад Нептун в пояса на Куйпер. Открита е през 2004 г., а на 17 септември 2008 г. бива призната за планета-джудже от Международния астрономически съюз. Малката планетка е наречена на иметo на хавайската богиня на раждането Хаумея.

Кометата C/2010 S1 LINEAR е много далече от Земята, приближава планетата Юпитер. Все още Слънцето не е нагряло ледената топка и кометата не е развила опашка. Астероидът 41 Дафне е голям въглероден астероид. Учениците определиха периода на въртене и формата му, като тези наблюдения и резултати ще бъдат представени на международни и национални астрономически конкурси и конференции. Резултатите от обработката на наблюденията на тези обекти са изпратени в Центъра за Малки Планети в Харвард, където се събират наблюденията на астрономи и наблюдатели от целия свят.

Един от най-интересните наблюдавани обекти е избухналата много ярка свръхнова звезда в спиралната галактика М 74. Учениците и студентите наблюдаваха небесните тела с големия Шмит телескоп на Националната астрономическа обсерватория-Рожен.