Ученици

Ученици дадоха на министъра съвети за образованието

Служебният министър на образованието проф. Николай Милошев и заместникът му по въпросите на средното образование Мариана Банчева се срещнаха в събота с ученици от Националната търговско-банкова гимназия, 18 СОУ и Първа английска езикова гимназия.

С тях те дискутираха по важни за учениците актуални проблеми на образованието. Срещата беше във връзка с инициативата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова „Училище за живота“.

По време на дискусията бяха зададени въпроси от най-разнообразно естество, като акцент се постави върху предстоящото провеждане на държавните зрелостни изпити, съвременните методи на преподаване и начините за тяхното усъвършенстване, професионалното образование.

Учениците изказаха редица предложения относно учебния процес: повече динамика и разнообразяване в учебните часове, зрелостните изпити в професионалните гимназии да бъдат избираеми според специалността на учениците, в училищата да се наблегне на развитието на професионалната ориентация.

Зам.-министър Банчева изтъкна, че програми за професионално ориентиране вече съществуват във всяка една община. Те са изградени да разработват не само компетенцията на учениците за професионална ориентация, но и уменията им за работа в екип и способността им да преминават ефективно от една сфера в друга.

Преди приключването на срещата министър Милошев пожела успешно реализиране на всички и сподели тайната на щастието в човешкия живот, според известна китайска мъдрост:

„Истинското щастие е сутрин да отиваш на работа с удоволствие, а вечер с удоволствие да се прибираш вкъщи“.