Институции Ученици

Ученици в стрес: По-добре да учим през лятото, отколкото дистанционно

Ученици са на път сами да се откажат от лятната си ваканция и да наваксат пропуснатото през извънредните неучебни дни след първия опит за дистанционно обучение.

Ето какво сподели пред „Марица“ тийнейджър от пловдивско училище:

„Ученик от 10. клас съм от училище което не е толкова „елитно“. Днес трябваше да го имаме това „обучение“, ако изобщо може да се нарече така.

Нито учителите, нито учениците,  са информирани за абсолютно нищо.

Сайтовете, предоставени като УЖАСНО малко информация от класните ръководители,  дори не работят по причината, че са претоварени.

Много хора биха предпочели да учат през лятото, отколкото така.

 

Не е възможно да се учи така и също не е възможно да има КАКВАТО и да е организирана работа. Днес е пълен хаос още от 7 часа.

 

Бих искал много това да се разреши и да тече нормален процес на обучение през лятото или без следващи ваканции.

Или като цяло просто да споделя ситуацията в момента.“

Както „Марица“ разказа, след обявяването на извънредното положение учителската гилдия бе мобилизирана за 48 часа да премине на дистанционно обучение. Пловдив е сред градовете, които имат най-голяма готовност за това, защото във всички училища са внедрени платформи за облачни технологии. Много от тях до момента не са ползвани активно и едва сега стават канал за учебен процес. От снощи до момента обаче има сривове на системите заради претовареност, включително и на платформите с електронни учебници и други образователни ресурси. Това изключително затруднява работата в реално време – особено там, където тя сега стартира.

Безпроблемно е към момента дистанционното обучение във виртуални класни стаи в училища, които имат опит с облачните технологии. Сред тях са Математическата гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, СУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Яне Сандански“. ОУ „Димитър Талев“ пък създаде своя платформа.

От МОН и Регионалното управление на образованието са в постоянен контакт, като следят динамичната ситуация. Оттам уверяват, че въз основа на обратната връзка как сработват мерките в системата ще се търсят адекватни решения във всеки момент.

Източник: marica.bg